06 11112837 nienke@keenpepper.nl

DE ONDERNEMERSLESSEN VAN FATIMA ESSAHSAH

De ondernemerslessen van Fatima Essahsah van Bureau Yan. Bureau Yan heeft de ambitie om de diversiteit in de culturele sector te vergroten. Fatima organiseert o.a. het Amsterdam Fashion College (AFE), een ontwikkelprogramma voor jonge culturele ondernemers met een diverse culturele achtergrond.  

1. Beelden zijn overtuigender dan woorden

Kunst is een heel effectief middel om het verhaal over diversiteit te vertellen

2. Het vergroten van diversiteit in de culturele sector moet van twee kanten komen

Cultureel diverse makers moeten hun weg vinden naar de sector, maar de sector moet zelf ook breder naar kunst en cultuur gaan kijken. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.

https://www.instagram.com/bureauyan/

 

3. Zorg dat je genoeg zelfvertrouwen hebt en een netwerk om je heen

Dan vergroot je de kans om te slagen als ondernemer en kan je goed omgaan met de onvermijdelijke tegenslagen op je pad.  Je moet vooral doorzetten en doorgaan.

4. Behoud je focus

Door te vertragen en te kiezen voor kwaliteit.

5. De pieken in het ondernemerschap vallen lang niet altijd samen met je geluk als mens

Houd je eigen geluk goed in de gaten. Wat maakt jou gelukkig als mens?

6. Behoud het onderscheid tussen jezelf als mens en jouw rol als ondernemer

Het gevaar van het linken van de successen van je bedrijf aan je persoonlijkheid, is dat als je je faalt, je ook faalt in je persoonlijke leven. Als je het onderscheid weet te behouden, behoud je een zekere afstand tot je onderneming wat je niet alleen een betere ondernemer maakt, maar ook een gezonder en gelukkiger mens.

7. Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf is de beste basis voor het ondernemerschap. 


Als jij je eigenwaarde verbindt aan het ondernemerschap betekent dat dat je de liefde voor jezelf moet verdienen. En dat klopt niet: liefde verdien je altijd. Houd onvoorwaardelijk van jezelf dan sta je veel ontspannener in je ondernemerschap (en in het leven). Het maakt je een betere ondernemer en een blijer mens.

8. Je kan je grootste pijn transformeren in je grootste competentie 

Fatima verloor op 10-jarige leeftijd haar moeder. Het gebroken meisje van toen heeft ze weten om te zetten in de belangrijkste competentie in haar ondernemerschap: het coachen van jonge aankomende ondernemers in de culturele sector. Haar jeugdervaring zorgt ervoor dat zij ‘echt’ kan luisteren, meevoelen en iemand ‘echt’ ziet.

9. Waak voor slachtofferschap

Ook al begin je met een achterstand in je leven, zoals Fatima, het is mogelijk om je eigen kansen en mogelijkheden te creëren. Zorg dat je je geen slachtoffer gaat voelen van de omstandigheden.

10. Blijf altijd in beweging

Blijf in ontwikkeling, wees een mens, een ondernemer in wording.

 

Luister hier naar aflevering 4, over gezien worden en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf: interview met Fatima Essahsah

In de Keen Pepper blog deel ik met jullie de mooiste en meest waardevolle inzichten, lessen en adviezen van de ondernemers die ik heb geïnterviewd voor de Keen Pepper Podcast. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘De lessen van….’ een van de ondernemers. Ik wens jullie veel inspiratie en leesplezier! Vragen of opmerkingen naar: info@keenpepper.nl. 

 

 OOK INTERESSANT

De ondernemerslessen van Valerie Hirschhauser

De ondernemerslessen van Valerie Hirschhauser

DE ONDERNEMERSLESSEN VAN VALERIE HIRSCHHAUSER VAN FRANK ABOUT TEAValerie Hirschhauser is een van de founders en CEO van Frank About Tea.  Frank About Tea wil de eeuwenoude theesector hervormen. De thee legt een veel te lange weg af voor het in jouw winkelmandje ligt...

De ondernemerslessen van Marieke Hart

De ondernemerslessen van Marieke Hart

DE ONDERNEMERSLESSEN VAN MARIEKE HART Marieke Hart is oprichter van Thuisafgehaald (nu Thuisgekookt) een online platform voor het delen van maaltijden met buurtgenoten. Thuisgekookt wil sociale contacten in de wijk bevorderen, gezonde voeding stimuleren én...

Meld je aan voor de Keen Pepper Nieuwsbrief!

Bedankt voor je inschrijving!